Kuchyňské nože

Nejen základní potřebou do každé kuchyně, ale vlastně vůbec první věcí, kterou si kuchař pořizuje, je nůž. A kvalitní nůž, sluší se dodat. V opačném případě vás totiž při přípravě pokrmů čeká pravé peklo – ostatně naporcovat kuře nebo nasekat obyčejnou cibuli tupým nožem možná zkusil už každý z nás a rozhodně nejde o činnost hodnou opakování. Pokud tedy pojmete pevné rozhodnutí mít své vlastní kuchyňské nože kvalitní a vždy ostré, je třeba si ujasnit, co všechno to obnáší.

Nože kam se podíváš

Po letmém průzkumu v oboru kuchyňských nožů vás možná přepadne lehká nervozita – přemíra informací, šíře sortimentu a reklama ze všech stran mohou snadno vyvolat pocit, že kuchyňské nože jsou tak složitá věda, že ji laik stejně nemůže rozumět. Často to dopadá tak, že se jedna část zákazníků plácne přes kapsu a investuje (deseti) tisíce do značkových nožů, ideálně v luxusním bloku, a druhá zase rezignuje, popadne nejbližší kudlu do stovky a je to. Ani jedno přitom není nutné.

Svatá trojice mezi kuchyňskými noži

Naprostá většina zákazníků, kteří shání kuchyňský nůž pro domácí použití, nejvíce využije tři typy nožů. Tím prvním a nejdůležitějším je základní kuchařský nůž se širší čepelí o délce od 15 do 20 centimetrů. Je o něco těžší než ostatní nože a měl by dobře padnout do ruky. Ten bude základem vaší práce, a ten budete ze všech opečovávat nejvíce. Univerzální kuchařský nůž pak doplňte malým nožem na zeleninu a jedním nožem dle potřeby – někdo volí vroubkovaný nůž na pečivo, milovník ryb třeba filetovací nůž. A to je vše.

Údržba kuchyňského nože

O své nože se samozřejmě musíte pravidelně starat. Samozřejmým by se mělo stát broušení nože před každým použitím a bezpečné uložení nožů tak, aby se vzájemně čepelemi nedotýkaly.

Značkové nože udržujte nabroušené

Že by se nože měly brousit, to ví samozřejmě každý. Ale že značkovému noži uděláte nejlépe přebroušením před každým použitím, to už tak známé není. Ke každému lepšímu noži se dá koupit ocílka příslušné tvrdosti, kterou několika jednoduchými pohyby zahladíte jakékoliv nerovnosti na ostří a uděláte svému noži tu nejlepší službu.

Kvalitní nože do šuplíku nepatří

Pokud se rozhodnete do svých nových kuchyňských nožů investovat větší sumu peněz, na skladování spolu s hromadou dalších kuchyňských potřeb v přeplněném šuplíku rovnou zapomeňte. Ostří nože by trpělo a vy při práci také. Kvalitní nože se naopak skladují buďto ve speciálních stojanech, na magnetických lištách, nebo případně ve speciálních přihrádkách v šuplíku, kde nehrozí kontakt s dalšími noži nebo naběračkami.