Zapékací misky
Vedle základní sady hrnců se jednou z nejčastěji využívaných kuchyňských pomůcek pro přípravu jídla nejspíše stanou zapékací mísy. Jejich využití je velmi široké – zvládnete v nich bez větší námahy připravit chutný oběd, večeři i dezert. Navíc mají zapékací mísy jednu velkou výhodu – servírovat můžete klidně přímo v nich. Dobře to vypadá a ještě lépe chutná.
Jaké zapékací mísy se objevují na trhu?
Při vybavování nové kuchyně a projití prvních pár obchodů se na vás vyhrne záplava zapékacích mis všech tvarů i velikostí – od malých zapékacích misek na muffiny po velké zapékací mísy na gratinované brambory pro celou rodinu. Stejně tak se na trhu objevují zapékací mísy z různých materiálů. V praxi se nejčastěji setkáme s porcelánovými a skleněnými – a právě ty si popíšeme podrobněji.
Zapékací mísy z porcelánu
Porcelánové zapékací mísy jsou pro své dobré vlastnosti i pěkný vzhled zřejmě nejrozšířenějšími ze všech zapékacích nádob. Silnostěnný porcelán odolá teplotám do 240 stupňů a je proto vhodný pro přípravu prakticky jakýchkoliv potravin v troubě i pod grilem. Velmi snadno se čistí, takže odstranění i té sebepřipečenější kůrky je s trochou jaru otázkou okamžiku. A když máte myčku, je to ještě snadnější. Porcelánové zapékací mísy můžete bez problémů dát i do ní.
Za zmínku také stojí, že keramické zapékací misky z porcelánu můžete používat i v mrazničce. Další velkou výhodou je široký sortiment – prakticky na každé jídlo najdete příslušnou zapékací misku. Ale určitě to nepřehánějte – pár univerzálních zapékacích mis plus dvě tři na vaše nejoblíbenější jídla budou určitě stačit. Vedle porcelánových zapékacích mis najdete na regálech obchodů také keramické zapékací mísy. Ty mají prakticky totožné vlastnosti, proto se jimi nebudeme podrobněji zabývat.
Zapékací mísy ze skla
Skleněné zapékací mísy si jistě mnozí vybaví z rodinných obědů i několik desetiletí nazad. Začernalé skleněné nádoby se používaly k přípravě kuřete, těstovin nebo třeba brambor se sýrem. I dnes jsou skleněné zapékací mísy k dostání, ale porcelán pomalu a jistě převládá. Funguje totiž úplně stejně a navíc lépe vypadá.